начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Смяна на съдебния състав

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Смяна на съдебния състав

Мнениеот plamen_penev » 10 Окт 2009, 15:18

Тези дни наблюдавах едно чуждо дело (на приятел) в АС и бях озадачен от факта, че до последното заседание делото се водеше от един съдия, а решението по делото го е писал и подписал друг! Не знам защо съм останал с впечатлението, че решението се пише от определен чрез жребий съдия. Прегледах АПК, порових в ГПК (нов) и не открих нищо изрично по въпроса (с един намек в ГПК, че това не е недопустимо!).
Моля, който знае, да посочи опорните законови текстове, относими към административното производство, които дават отговор на въпроса: може ли да бъде сменен съдия/съдебен състав в хода на едно дело и при какви условия?
Предварително благодаря на тези, които ще се въздаржат от спамене.
plamen_penev
Активен потребител

Re: Смяна на съдебния състав

Мнениеот Гост. » 10 Окт 2009, 17:06

Свързано е с основните принципи в процеса. За разлика от наказателния( за неизменност на състава чл. 258 и непосредственост) такава изрична норма липсва във визираните НА.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 10 Окт 2009, 17:20

poli_g написа:Свързано е с основните принципи в процеса. За разлика от наказателния( за неизменност на състава чл. 258 и непосредственост) такава изрична норма липсва във визираните НА.

Не е съвсем така.Изрично правило , макар и не толкова строго както в НПК , има:ГПК Чл. 235. (1) Решението се постановява от съдебния състав, участвал в заседанието, в което е завършено разглеждането на делото.

Тоест в примера на Пенев има нарушение.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 10 Окт 2009, 18:04

Т.е. REVOLUTION, за общия случай законов текст, забраняващ да се променя състава в хода на едно административно производство все пак няма (с посочената от вас забележка!). Т.е. допустимо е случайно избрания съдебен състав да бъде подменен с не толкова случаен или поне с нов избран чрез нов жребий... Това не ми е много ясно как и най-вече защо трябва да се прави...
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 10 Окт 2009, 18:15

Съгласно чл.144 АПК , цитиранта норма в ГПК намира субсидиарно приложение в административното производство.С други думи съдията може да се сменя , до момента в който приключи разглеждането на делото и съдът се отегли да постанови решението.Ако се смени след този момент има съществено нарушение на съдопроизводствените правила , което води до неправилност на решението.Причините за смяна на съдиите са чисто организационни-заболяване на съдията , ангажименти извън съда и т.н.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 10 Окт 2009, 18:27

Да е жив и здрав съдията по делото! Той е едно младо момче (спрямо мен де!) и аз го харесвам как работи в с.з. Случвало ми се е да го наблюдавам още като съдеше в районния съд. Спокоен, много коректен и възпитан. Все пак заключителната формула по това дело беше произнесена от него в с.з. (бях там!) и течеше едномесечния срок за произнасяне.
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот Melly » 10 Окт 2009, 18:42

REVOLUTION написа:
poli_g написа:Свързано е с основните принципи в процеса. За разлика от наказателния( за неизменност на състава чл. 258 и непосредственост) такава изрична норма липсва във визираните НА.

Не е съвсем така.Изрично правило , макар и не толкова строго както в НПК , има:ГПК Чл. 235. (1) Решението се постановява от съдебния състав, участвал в заседанието, в което е завършено разглеждането на делото.

REVOLUTION,
Отчасти си прав, отчасти - не съвсем.
Прав си в това, че съставът гледал делото в последното заседание следва да се произнесе с Решение.
Не си прав в случаите, в които по граждански дела съставът (да разбираме различни съдии от същия състав) следва да е неизменен до постановяване на съд. акт. В този пункт съм съгласна с Поли.
Достатъчно е проц. действия на страните да са извършени и отразени в Протокол пред съдия от първоначално определения състав, към който делото е разпределено за рзглеждане, за да са валидни.

Но не мисля казусът на Пенев да е точно такъв.
По тази причина, бих го помолила да внесе яснота.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 10 Окт 2009, 18:59

:lol: Според мен малко се заблуждаваш , но не ми се спори!Има го добре обяснено в ГПП на Сталев. :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 10 Окт 2009, 19:06

REVOLUTION написа:

Не е толкова важен конкретния казус, щото той цели само и единствено да се зареди с амуниции, за да се хвърли поредната бомба срещу съда( като му познавам мисленето изобщо не се учудвам, напротив очаквах го, ама нали и отговор му бе нужен... на написаното - цитат от поста на Пенев - "случайно избрания съдебен състав да бъде подменен с не толкова случаен".

Посочил си правилно нормата и като колега правиш разлика в написаното.

И съм съвсем права- съдебния състав( а когато се гледа от един съдия) в нак. производство е несменяем а ако има промяна то тя ще доведе до съществено процесуално нарушение. И води до порочност на постановения акт....
Докато в гражданското съдопроизводство( субсидиарно приложимо и в административните дела) член от състава може да бъде подменен( по причини различни), но ако това е сторено в последното с.з. преди произнасяне на СР- вече ще е налице порок.
Ако е във всеки друг момент...
Пък Пенев какво точно е разбрал или питал- все ми е тази.
Последна промяна poli_g на 10 Окт 2009, 19:16, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Melly » 10 Окт 2009, 19:13

REVOLUTION написа::lol: Според мен малко се заблуждаваш , но не ми се спори!Има го добре обяснено в ГПП на Сталев. :D

:D Чела съм, а и практика по въпроса - също. Но имах пред вид друго.
Мисля, че ме разбра. :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 10 Окт 2009, 19:40

Признавам Melly, че не разбрах много ясно какво точно е становището ти относно смяната на съдебния състав вътре в едно конкретно дело в АС (!), нито как трябва да се прави това... Не ми стана ясно и какво искаш да допълня по конкретното дело. То е твърде дълго и без съмнение много интересно и може би, ако "притежателят му" не възрази си струва да му бъде посветена отделна тема (с риск да изнервя poli_g и да бъда "полят с помия" от нея). Но ще се опитам, въпреки че поне на мен ми се струва, че съм го казал достатъчно ясно, да дам повече инфо към въпроса си:
1. Дело по ЗОДОВ. Поводът: СР на друг съд (разбира се районен) за отмяна на НП в резултат на което НП са възникнали материални и морални щети от неправомерно наложеното (според РС, Поли, приятелко!) наказание.
2. Съдията в АС е определен по съответния начин и задвижва процедурата. Разпореждания, уточнения и т.н. както му си е редът.
3. Проведени са 3 заседания в с.з. На последното съдията обявява делото за изяснено и обещава (както си му е редът!) да се произнесе с решение в законоустановения срок.
4. Един месец по-късно (около) ищеца получава решение (това че не го удоволетворява няма нищо общо с темата ми!), на което решение стои името и подписа на друг съдия. Липсват допълнителни определения между последното заседание в с.з. и произнасянето.
Това е без емоция фактологията, Melly, и не бих си направил труда да я описвам така детайно, ако искането беше отправено от подозрителната към всяка моя дума poli_g, да кажем, а не лично от теб! В крайна сметка на мен ми се струва, че REVOLUTION е схванал точно чисто теоретичния ми интерес към казуса и е отговорил перфектно. Но дали не може да се добави още нещо? Нещо сходно с процедурата в НПК? Или срещу нея?
Ще го прочета с радост! :)
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот Melly » 11 Окт 2009, 01:23

plamen_penev написа:.........
3. Проведени са 3 заседания в с.з. На последното съдията обявява делото за изяснено и обещава (както си му е редът!) да се произнесе с решение в законоустановения срок.
4. Един месец по-късно (около) ищеца получава решение (това че не го удоволетворява няма нищо общо с темата ми!), на което решение стои името и подписа на друг съдия. Липсват допълнителни определения между последното заседание в с.з. и произнасянето.......

Този начин на подеждане на фактите, Пенев, много ми допада. :D
Ако беше изложил казуса така, щях да ти отговоря еднозначно.
А в случая, и тримата сме единодушни. :wink:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 11 Окт 2009, 08:06

За мен е удоволствие Melly, че успяхме да изясним и твоята позиция. Може би това е правилния начин на представяне на казуса, създал въпроса на питащия. И аз често не разбирам някои въпроси именно поради лошо описание на питащия... :oops:
Но не разбрах кой е третият когото имаш предвид?
ПП Часовникът на компютъра ти, струва ми се, не е настроен. Ако имаш нужда от подсказка, обади ми се на личните. :)
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 13 Окт 2009, 21:24

Благодаря, админ!
Последна промяна plamen_penev на 14 Окт 2009, 08:26, променена общо 1 път
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот portokal » 13 Окт 2009, 21:46

Melly написа:Достатъчно е проц. действия на страните да са извършени и отразени в Протокол пред съдия от първоначално определения състав, към който делото е разпределено за разглеждане, за да са валидни.

Това не го разбрах. :roll: "Състав" са единственият или тримата съдии ("поименно, колега, поименно"), разглеждащи делото. В последното заседание тези един или трима трябва до един да съвпадат с единствения или тримата, постановили решението. Това е. Разпределението вътре в съда по състави няма никакво значение; няма и изискване поне един от тримата, ако са трима, да е участвал в делото от началото до края. Не разбрах кое от двете имаш предвид. Но както и да е.
А Пенев продължава да упражнява хобито си - деловодене. :P
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Melly » 13 Окт 2009, 23:26

portokal написа:
Melly написа:Достатъчно е проц. действия на страните да са извършени и отразени в Протокол пред съдия от първоначално определения състав, към който делото е разпределено за разглеждане, за да са валидни.

Това не го разбрах. :roll: "Състав" са единственият или тримата съдии ("поименно, колега, поименно"), разглеждащи делото. В последното заседание тези един или трима трябва до един да съвпадат с единствения или тримата, постановили решението. Това е.

Не виждам разлика с това:
Melly написа:Прав си в това, че съставът гледал делото в последното заседание следва да се произнесе с Решение.
,

portokal написа: Разпределението вътре в съда по състави няма никакво значение; няма и изискване поне един от тримата, ако са трима, да е участвал в делото от началото до края. Не разбрах кое от двете имаш предвид. Но както и да е.

както и тук:
Melly написа:Не си прав в случаите, в които по граждански дела съставът (да разбираме различни съдии от същия състав) следва да е неизменен до постановяване на съд. акт.

Аз не открих да имаме различно виждане по този въпрос, portokal - чe. :D
Естествено, че имам предвид по-широкото понятие на категорията "състав". :wink:

Едноличен, тричленка, петчленка.... от където и да го погледнеш, си е все "СЪСТАВ". :lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 18 Окт 2009, 12:07

Много мислих Melly по последния ти пост... Ами да! Точно така е!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот Melly » 18 Окт 2009, 12:18

plamen_penev написа:Много мислих Melly по последния ти пост... Ами да! Точно така е!

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Здравей, Пенев,

Понякога същественото е в просничките неща, не мислиш ли? :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 18 Окт 2009, 12:50

Здравей Melly :)
Да! С една добавка: моят учител по ММФ (математатични методи на физиката), един изключително ерудиран мъж, в уводната си лекция, много отдавна, между другото каза (цитирам дословно!): "Не се заблуждавайте колеги! Природата е проста, но по сложен начин!"
Мисля това важи и за социума...
Приятен ден, приятелко! :)
plamen_penev
Активен потребител

Назад към Административно право