начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Авторско право над сценарии и художествена литература.

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Авторско право над сценарии и художествена литература.

Мнениеот chimamma » 16 Фев 2012, 11:20

Здравейте искам да ви попитам следните въпроси:

1. Къде става регистрацията на авторското право? (въобще под формата на регистрация ли е?)
2. Ходи ли се до конкретна институция и какво следва от там?
3. Има ли такса и ако да каква е?

Много благодаря
chimamma
Нов потребител

Re: Авторско право над сценарии и художествена литература.

Мнениеот toshko_berk » 16 Фев 2012, 11:46

Не, авторството възниква по силата на закона със създаването на произведението. Не са нужни последващи действия пред институции, освен при нарушението на авторското право.
toshko_berk
Нов потребител

Re: Авторско право над сценарии и художествена литература.

Мнениеот zradanova » 21 Мар 2012, 16:04

Здравейте,
тези дни по случайност разбрах, че мой текст, публикуван в интернет сайт за нова българска литература през 2005 година, присъства в актуален учебник по български език. Като автор на текста е посочено моето име с уточнение "ученичка", което всъщност не е вярно. Все още не съм се свързала с издателството, но прочетох извадки от Закона за авторското право, според които никой няма право да ползва мои творби без изричното ми съгласие и без подписване на договор, който да уреди взаимоотношенията между двете страни. Бих искала да ме посъветвате как да процедирам, какво да изискам от издателството и какви са ми правата. Благодаря!
zradanova
Нов потребител

Назад към Интелектуална собственост