начало

244 кандидати са допуснати до външния конкурс за административните съдилища 244 кандидати са допуснати до външния конкурс за административните съдилища

чл.327 ал.1 т.6 от КТ казус

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл.327 ал.1 т.6 от КТ казус

Мнениеот georg7377 » 30 Юни 2014, 19:47

Здравейте,

Имам следния казус пред себе си.

Постъпил съм на трудов договор по чл. 67, ал. 1, т. 1, (редовен студент 3-ти курс) на 02 юни 2014 с 3 месеца изпитателен срок в полза на работодателя.
Налага ми се да замина общо взето след около 10 дни от София и искам да напусна възможно най-бързо, но без да си губя възнаграждението. Работодателят ми в неофициална среща заяви, че иска 30 дни предизвестие и не му пука ако ще и да умирам (дословно така каза).

Въпросът ми е мога ли по чл.327 ал.1 т.6 от КТ да напусна с по-малко предизвестие, считано от 04 юли например?
В момента на постъпване бях студент редовно обучение (дал съм уверение) и в момента продължавам да бъда (мога да представя пак уверение).

Втората част на питането ми е - когато подавам молбата, ще изисквам да е в 2 екземпляра, ще приложа уверението, ще впиша като дата 04 юли, ще се позова на чл.327 но ако работодателят откаже да подпише как се реагира тогава?

Благодаря!
georg7377
Нов потребител

Re: чл.327 ал.1 т.6 от КТ казус

Мнениеот eurolinker » 17 Юли 2014, 16:16

georg7377 написа:мога ли по чл.327 ал.1 т.6 от КТ да напусна с по-малко предизвестие, считано от 04 юли например? В момента на постъпване бях студент редовно обучение (дал съм уверение) и в момента продължавам да бъда (мога да представя пак уверение).

Нормата има предвид продължаване на образованието от по-ниска степен (средно) към по-висока, където има редовно обучение. Този извод се потвърждава и от втората алтернатива "...постъпва на редовна докторантура", при която от по-ниска степен (магистърска) се преминава пак към по-висока (редовна докторантура).Вероятно законодателят е целял да даде стимул за повишаване на образованието и то ако работникът/служителят запише редовна форма на обучение.
При вас няма такова "надграждане".
georg7377 написа:.....когато подавам молбата, ще изисквам да е в 2 екземпляра, ще приложа уверението, ще впиша като дата 04 юли, ще се позова на чл.327 но ако работодателят откаже да подпише как се реагира тогава?
Поискайте входиране на молбата. Може да я подадете по пощата, с обратна разписка, като посочите в последната какво съдържа плика (Молба за напускане, на осн. чл.327 ал.1 т.6 от КТ). Но с оглед коментара ми по-горе, това не е печелившия ход.
В същност, струва ми се, че няма печеливш. Ако сте студент по право и не се сещате защо, ще обясня защо (според мен) 8)
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот m-pes_jassen » 09 Сеп 2014, 23:12

Понеже имам подобен проблем -не съм юрист, но ползвам доста добре търсачките:

При продължаване на образованието – чл. 327 т. 6 – елементи на ФС:
i. продължаване на образованието – съдебната практика приема, че става дума не само за придобиване на по-висока степен на образование, а и просто за продължаване на образованието в учебно заведение.
ii. В учебно заведение – да е акредитирано по ЗНП или по ЗВО – няма значение дали е публично или частно.
iii. В редовна форма на обучение – да присъства и участва в учебните занятия. Тук се включва и редовната докторантура, като 3 степен на ВО. Това е гаранция на конституционното право на обучение. Удостоверява се с документ от съответното учебно заведение.

От своя страна не е ли свързано това с чл.53 КРБ

Чл. 53.
(1) Всеки има право на образование.

Ще бъда благодарен ако ме поправите или обясните точно " продължава образованието си в учебно заведение на редовно обучение ". Никъде не са споменати условия като 1-во , второ образование, магистърска степен или преквалификация - които също са стадий на образованието
m-pes_jassen
Нов потребител

Мнениеот eurolinker » 10 Сеп 2014, 12:33

Щом като сте добър с търсачките, намерете съдебната практика, която приема цитираното от вас.
Може и да е така. Любопитен съм.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Назад към Трудово право