начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Въпрос за покупка на парцел /дворно място/

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за покупка на парцел /дворно място/

Мнениеот dimitrova_k » 11 Сеп 2014, 15:22

Здравейте! Имаме намерение да купуваме парцел от 615 кв.м, но ме притесни факта, че в нотариалния акт от 1995 г. пише за дворно място от 1230 кв.м и пише, че продавачите си запазват правото на ползвуване върху недвижим имот пожизнено и безвъзмездно - заедно и поотделно.
Има протокол от заведено дело през 1998 г. за разделяне на процесното дворно място и там се споменава за 615 кв.м.
След като има такъв протокол, не трябва ли да има и нов нотариален акт за 615 кв.м? Трябва ли нещо да ме притесни в това? Да не стане така че след време някой да ми каже, че някои има право да ползва пожизнено и безвъзмездно както е споменато в нотариалния акт. То е ясно, че става дума за родителите на продавачите, но те вече са починали.
Ще съм ви благодарна, ако ми изясните казуса :)
dimitrova_k
Младши потребител

Re: Въпрос за покупка на парцел /дворно място/

Мнениеот ivanov_p » 11 Сеп 2014, 16:02

Казуса ясен, не влизайте в екшъни.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 11 Сеп 2014, 17:06

Защо екшън? Кое те притесни в изложението.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 11 Сеп 2014, 17:09

dimitrova_k написа: но те вече са починали.

Ако само ползването Ви притеснява и сте сигурни в горното, споко. За другото, трябва да се видят документите от способен юрист :idea:
Успех!
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот dimitrova_k » 11 Сеп 2014, 18:24

Прекратява ли се правото за ползване след като са починали родителите на сегашната продавачка?
dimitrova_k
Младши потребител

Мнениеот Melly » 11 Сеп 2014, 19:29

Колегата n_ikito ви е отговорил.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 11 Сеп 2014, 19:51

Никой не продава на децата си дворно място с право на ползване, още по-малко децата започват да си делят мястото в съда. Правото за ползване може да е на всеки, обикновенно се използва за магарии свързани с кредити или страх от такива. Делото за делба завършва с решение, което е със силата на нот. акт, но никой не знае какво пише в него. Самото дело отдавна е унищожено, евентуално трябва да се провери в дневника на съда. С решението може да е открита нова партида и т.н. Все неща за които предупреждава чл. 6, "не прави сделки, ако не си готов да прежалиш парите".
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 12 Сеп 2014, 02:24

Съдействам за всякакви разпореждания, част от които включват и запазено ВПП. Какво от това? Нито ми светят лампите, нито има нещо нередно( максимата "каквото знае селото, го няма в делото" тук не важи, не и по начинът посочен в нея- всичко е въпрос на цели, които се поставят предварително от страните по сделката, няма нищо противоправно).

Правото на ползване е лично и се погасява със смъртта на ползвателя, ерго ( ако наистина ползвателите по НА са починали - да се провери и удостовери!)- няма място за притеснения ( което не изключва да се провери историята на имота за нещо друго ( вписани възбрана, искова молба, по ЗУТ или предходни устройствени закони). Ако няма- да купува.
Толкова за ползването.

Делото за делба, дори да е унищожено, съдебно-разделителния протокол се съхранява ( нЕма да повЕрваш, но има места, където вече 60 години съхраняват крайният акт по вещни дела). Пък и протокола навярно е вписан в АВ ( иначе, 1. к`ва сделка?!? и 2.с продавач за част от имот- нотариусите не падат от Луната, все пак си знаят задълженията ).
Та,
ivanov_p написа:не прави сделки, ако не си готов да прежалиш парите".
визира параноя, повече от нужното.

п.п. брех, и аз съм малко параноик, но вече съм спокойна... не държа първото място. :lol:
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 12 Сеп 2014, 21:20

bird_of_paradise написа:......................
п.п. брех, и аз съм малко параноик, но вече съм спокойна... не държа първото място. :lol:

Ха! Забавно! :D
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот eurolinker » 13 Сеп 2014, 18:00

ivanov_p написа:Никой не продава на децата си дворно място с право на ползване...

Чак пък никой...Садил съм приживе домати, картофи...канабис,в имота, който съм продал, но съм си запазил правото на ползване. Ето ти правен интерес.
n_ikito написа:
dimitrova_k написа: но те вече са починали.

Ако само ползването Ви притеснява и сте сигурни в горното, споко. За другото, трябва да се видят документите от способен юрист

+1
dimitrova_k, като пишете ЛС, предполагам очаквате същото? А не ви е активна опцията.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 13 Сеп 2014, 22:56

eurolinker написа:..А не ви е активна опцията.

Благодаря, няма да пиша, значи :) .

Г-жо Димитрова,
с.Крумово е в област Пловдив- обърнете се за съвет към колега там ( Пловдив), който след като прегледа документите и направи необходимите справки ще даде адекватен съвет. Някои неща не са за форум, въпреки предложението ви ( не това ми е била целта с включването тук)- трябва лично и на място да се действа.

п.п. Емона, не е забавно, но се радвам, че съм те провокирала да се усмихнеш.
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот eurolinker » 14 Сеп 2014, 11:28

bird_of_paradise написа:
eurolinker написа:..А не ви е активна опцията.

Благодаря, няма да пиша, значи :) .

А...така ли :?: То и аз.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Назад към Покупко-продажба