начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

спиране на изпълнително производство

спиране на изпълнително производство

Мнениеот elinor_gt500 » 16 Сеп 2015, 23:47

Здравейте, имам нужда от помощ по следния казус: Имам издаден изпълнителен лист срещу длъжник по реда на чл.417. Образувано е изп.дело и му е връчена ПДИ. В срока за възражение длъжникът е възразил,че не дължи изпълнение по издадената ЗНИ, както и че вземането е погасено по давност и иска от съда спиране на изпълнителните действия. Ако съда уважи искането му, какво следва и от кой момент ЧСИ трябва да спре изпълнението ?
elinor_gt500
Младши потребител

Re: спиране на изпълнително производство

Мнениеот kdkrastev1234 » 17 Сеп 2015, 06:14

Общото правило е, че възражението, срещу заповедта по чл. 417 от ГПК не спира изпълнителното дело. Има и изключение, но тъй като не сте посочили основанието, не може да се прецени дали то е налице.
От тук следва и отговорът - спирането настъпва или от постановяването на акта на съда, че уважава искането за спиране, или от момента на подаване на възражението, като в този случай съдът само констатира спирането.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Re: спиране на изпълнително производство

Мнениеот elinor_gt500 » 17 Сеп 2015, 15:10

Според мен не би следвало спирането да започне след постановяване на акта от съда, защото определението не е окончателно и ще се обжалва
elinor_gt500
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство