начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Виза за строителство при невлязъл в сила ПУП

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Виза за строителство при невлязъл в сила ПУП

Мнениеот milan0v » 28 Сеп 2020, 10:27

Привет,

искаме да си изкараме виза за строителство за парцел в с. Кокаляне. Там има действащ ПУП, но той се разминава много с кадастъра и най-вече с действителността. От 2015 мисля се работи по нов ПУП, като миналата година е бил върнат за доработване заради много постъпили жалби от собственици, и няма ясен краен срок кога ще влезе в сила. В нашия случай единия край граничи с път, който по регулация обаче минава през имота.

Въпросът ми е как да процедираме за издаване на виза, по "бъдещия" ПУП? Ако може - в коя институция да се пита за стъпките (НАГ/АГКК/МО)? Ако ли не, как се процедира и изобщо има ли разумен ход? Да говорим с фирма, която се оправя с тези казуси?
milan0v
Нов потребител

Re: Виза за строителство при невлязъл в сила ПУП

Мнениеот jhoro » 28 Сеп 2020, 11:18

Здравейте! Много „странен“ въпрос!
Странното е не, че го задавате, а че отсрещната страна се прави „на ощипана мома“!
Такова нещо, като „бъдещ нормативен акт“ НЯМА! Има действащ в момента. Бъдещия ПУП е само проект, който освен че не е приет - би могъл да бъде оспорен и обжалван.

В момента в публичното пространство се коментира проект за нова Конституция. Това означава ли, че няма нужда да спазваме сегашната? Поне текстовете, които се предлага да се променят?
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот milan0v » 28 Сеп 2020, 15:00

Привет,
разбирам, че не съм се изразил правилно. Очевидно не ми е най-познатата материя.

Остава тогава въпросът какво може да се направи в случая? Гледахме в общината обявления, че са били променяни части от ПУП-а (за конкретни парцели), така че да съвпадат с текущата разработка за нов ПУП. Това ли ни е посоката на действие? Най-малко към коя от институциите да се обърнем.
milan0v
Нов потребител

Мнениеот bkamenov » 07 Ное 2020, 16:05

Поредните безсмислени отговори...

Питате много ясно. Когато регулационните линии се разминават с имотните се прави следното:

1. Отивате при геодезист да ви направи задание в текстова форма за изработка на ПУП-ИПР (ПЗ или ИПРЗ, но това вече ще го каже той), както и ще ви изготви мотивирано предложение (кои дворищни регулационни линии да се махнат, а новите да минат по реални имотни граници с изключение на уличната - там е друга процедура).
2. След това входирате в общината мотивираното предложение и заданието заедно с нот.акт, скица и комбинирана скица.
3. След 1-2-3-4-5-6 месеца ще ви допуснат да правите проект и ще издадат заповед, която се обявява на таблото в общината. Може, обаче, и да ви откажат! Не плачете - има решения.
4. Със заповедта за допускане, правите проект. Той е същото като мотивираното предложение, но с друго заглавие. Това чудо се съгласува с ЧЕЗ и Софийска Вода и водните духове дават скица откъде минава водопровода. Съветвам ви да дадете пари да ви го направят по-бързо тия от Софийска вода, защото иначе е 1 месец поне чакането.
5. Входирате проекта в общината аналогично на това за допускането (скици, актове и прочие).
6. След 2-3 месеца проектът се обявява на всички съседи, които някак се допират до регулационните линии които се променят. Това може да са десетки лица наследници! Ако се оплаче някой, общината най-вероятно ще отхвърли мрънкането като неоснователно, което е добре.
7. Обявяването отнема 1-2 месеца общо с всичкото туткане на общината, нищо, че реално е 14 дни. Става по-лошо, ако не си получат уведомяването по пощата (след 25 дни се получава обратна разписка за недоставено писмо). Тогава служител закача обявлението на съседния имот и се чакат 14 дни, т.е. става 14 дни за едните + 20 дни пощи + 14 дни обявление + Х дни мотане.
8. Минало е обявяването на проекта. След 3-4-5 месеца ще издадат заповед, с която ПУП-ИПР ще е одобрен. Тя се обявява по същия начин като проекта, но ако някой се оплаче от съседите, отива на съд и 2-3 години забравяте за този имот! Четете заповедите! При мен допуснаха явна фактическа грешка и чаках заповед-корекция още 3 месеца! Ако има грешка, вие веднага изискайте поправка в общината!
9. Честито! Имате регулация по имотни граници! Още сте жив? Добре сега трябва да оправяте уличната регулация. Тук пак геодезиста помага. Точно какво се прави не знам. И на мен ми предстои сега. Горното го минах за 1 година и 8 месеца, но през НАГ (гл.арх. на София), защото моя район ми намери 100 причини да не ми допусне процедурата. Затова резервен вариант ви е НАГ, но там е мега бавно. В общините съм виждал подобни процедури да минават за 5-6 месеца, но реалността сега заради ковид е друга.

Съчувствам ви и ви желая успех.

Ако строяхте в резерват или на плажа Росенец, щеше да е лесно, ама не ви е там имотът. Смотана държава...
bkamenov
Нов потребител

Мнениеот lagerta » 18 Дек 2020, 03:33

Здравейте!
В подкрепа на гореказаното: не ходете повече по институции на този етап. Обърнете се или към архитект, който да е с опит в градоустройството (изготвяне на ПУП-ове), или към урбанист, или към геодезист-поектант. Имате възможности.
Успех!
lagerta
Младши потребител

Мнениеот probcho » 18 Дек 2020, 23:10

lagerta написа:В подкрепа на гореказаното: не ходете повече по институции на този етап. Обърнете се или към архитект, който да е с опит в градоустройството (изготвяне на ПУП-ове), или към урбанист, или към геодезист-поектант. Имате възможности.

Или просто да му се издаде виза по действащият ПУП! ( а не по разработката на ОУП)
probcho
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация